Тайната вечеря бе между Шолц и Макрон преди визитата на Си Дзинпин в Европа

Еманюел Макрон

Германският канцлер Олаф Шолц се срещна с френския президент Еманюел Макрон на вечеря в Париж, на която обсъдиха Европейския съюз и политиката му спрямо Китай, преди пристигането на китайския президент Си Дзинпин в Европа, пише брюкселският портал Politico. Тайната среща на двама видни лидери на ЕС, само дни преди посещението на китайския президент се описва като получастно събитие: Шолц и съпругата му Брита Ернст са на кратка почивка във френската столица.

Шолц и Макрон, както беше посочено, са имали няколко разногласия през предходните години, последния път през февруари, когато френският президент отвори вратата за потенциално изпращане на сухопътни войски в Украйна, което германският канцлер категорично отхвърли.

Ключовата тема на разговора между Макрон и Шолц е посещението на Си, който ще пристигне във Франция за три дни в неделя, след което ще замине за Сърбия и Унгария.

Твърди се, че вечерята е възможност за Шолц да информира Макрон за срещата си със Си в Пекин миналия месец. Шолц и Макрон също са в противоречие относно потенциалното налагане на мита на ЕС върху субсидираните китайски електрически превозни средства.

Според Ноа Баркин от германския фонд "Маршал", който първи съобщи за вечерята, Макрон се опитва да убеди канцлера да се присъедини към него на срещата със Си следващата седмица, заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Друга вероятна тема на вечерята е била политиката на ЕС, особено отбраната и нейното финансиране. Макрон силно се застъпва за така наречените защитни облигации, които Шолц досега отхвърляше.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа